ΚΙΛΚΙΣ

ΚΙΛΚΙΣ, Ο ΤΟΠΟΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ

Ο Νομός Κιλκίς βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία. Βόρεια συνορεύει με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, νότια με τον νομό Θεσσαλονίκης, ανατολικά με τον νομό Σερρών και δυτικά με τον νομό Πέλλας. Στη χρωματική παλέτα της φύσης του Κιλκίς κυριαρχούν όλα τα χρώματα και δημιουργούν σπάνιες φυσικές εικόνες. Ο νομός αγκαλιάζεται από την οροσειρά των Κρουσσίων και τα όρη Πάικο και Μπέλλες, που αποτελούν και τον ορεινό όγκο του. 

Ο Νομός Κιλκίς, γίνεται πόλος έλξης, κυρίως για όσους αγαπούν τις διακοπές κοντά στη φύση, με τα πανέμορφα και ειδυλλιακά της τοπία και μακριά από τον μαζικό τουρισμό. Στην επίσκεψή μας, αξίζει να δοκιμάσουμε τα φρέσκα ψάρια από τη Δοϊράνη, τα ντόπια κρέατα, τα τυριά, τα εκλεκτά κρασιά και το αγνό μέλι. Οι τουριστική του ανάπτυξη, με αξιόλογες υποδομές σε όλους τους χώρους και οι γαστρονομικές απολαύσεις της πλούσιας πολυπολιτισμικής του κουζίνας, για την οποία και φημίζεται το Κιλκίς, κερδίζουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

ΚΙΛΚΙΣ, ΤΙ; ΠΟΥ; ΠΩΣ

Που να πάτε

 

1. Οι καταρράκτες του Σκρα

Οι καταρράκτες του Σκρα βρίσκονται μεταξύ των χωριών Σκρα και Κούπα του νομού Κιλκίς. Το χωρίο Σκρα απέχει 4 χλμ από τα Σκόπια και βρίσκεται στο όρος Πάϊκο και πήρε το όνομα του από την πιο κοντινή κορυφή του βουνού Σκρα ντι Λέγκεν (στα ελληνικά Λίκνο εκ Βράχων). Αλλεπάλληλοι καταρράκτες πέφτουν με ορμή από μια μικρή πλαγιά και σε συνδυασμό με την πλούσια βλάστηση συνθέτουν ένα εξωτικό σκηνικό. Εκεί μπορεί να συναντήσει κανείς τη λίμνη Σκρα ή αλλιώς «Γαλάζια λίμνη», η οποία δημιουργείται από τους καταρράκτες και οφείλει το χρώμα της στους απολιθωμένους οργανισμούς που βρίσκονται στον πυθμένα της.

2. Η λίμνη Δοϊράνη

Η Λίμνη Δοϊράνη βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβίας, 75 χιλιόμετρα βόρεια της Θεσσαλονίκης και 140 χιλιόμετρα νότια των Σκοπίων. Ο υγρότοπος, με την πολυμορφία της βλάστησης και τον πλούτο της πανίδας, συνδυάζεται με τα στοιχεία της πρόσφατης ιστορίας της περιοχής, για να συνθέσουν ένα ιδιαίτερο λιμναίο τοπίο. Τη δεκαετία του 1980 η λίμνη Δοϊράνη ήταν δημοφιλής τουριστικός προορισμός και η παραλία της γέμιζε από λουόμενους τα Σαββατοκύριακα. Η κακή διαχείριση των υδάτων της όμως είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της στάθμης και το τράβηγμα των νερών αρκετά μέτρα από την ακτή. Στην λίμνη έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς 18 είδη ψαριών με κυριότερα το γριβάδι, τον γουλιανό, την πλατίτσα και το περκί και περί τα 36 είδη πουλιών με σημαντικότερα από αυτά τη Λαγγόνα και τον Αργυροπελεκάνο.

3. Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου

Το Σπήλαιο βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Γεωργίου και αποτελεί το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης. Η επιφάνεια του είναι σχετικά μεγάλη και ξεπερνά τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα και έχει δύο ορόφους. Η υγρασία του παραμένει σταθερή στο 95% και η θερμοκρασία του δεν ξεπερνά τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου. Το σπήλαιο παρουσιάζει μεγάλο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον. Έχουν βρεθεί περισσότερα από 300 δείγματα απολιθωμένων οστών ζώων σε πολύ καλή κατάσταση.

4. Στρατιωτικό Μουσείο Κιλκίς

Το στρατιωτικό μουσείο του Κιλκίς είναι ίσως το παλαιότερο μουσείο που ίδρυσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, καθώς λειτουργεί από το 1966. Βρίσκεται σε απόσταση ενός χλμ. από την πόλη, στο λόφο που έγινε η φονική μάχη του Κιλκίς (19-21 Ιουνίου 1913) μεταξύ του ελληνικού και του βουλγαρικού στρατού στη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου και η οποία έκρινε μαζί με εκείνη του Λαχανά την έκβαση του πολέμου υπέρ της Ελλάδας. Τα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν ντοκουμέντα από το 1912-1913, προσωπικά αντικείμενα των αξιωματικών που πήραν μέρος στη μάχη του Κιλκίς, στολές, όπλα (όλμους, οβίδες, πυροβόλα κ.α.), και σημαίες συνταγμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ανάγλυφος χάρτης και η οπτικοακουστική παρουσίαση της μάχης.

5. Άγιος Γεώργιος

Χτισμένος γύρω στο 1830, ο Άγιος Γεώργίος αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τρίκλιτης βασιλικής του 19ου αι. Σημαντικό είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο, διακοσμημένο με εικόνες από την Παλαιά Διαθήκη, έργα των αγιογράφων Γεώργιου από τη Χαλάστρα και Εμμανουήλ από τα Γιαννιτσά. Ενδιαφέροντα και τα ζωγραφιστά ταβάνια έργα του 1879.  Επίσης, τα μορφολογικά στοιχεία και ο διάκοσμος του Αγίου Γεωργίου αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα εκκλησιασικής αρχιτεκτονικής και τέχνης του 19ου αιώνα στο χώρο της Μακεδονίας.

Τι να δείτε

 

Skra Waterfalls

Γαλάζια Λίμνη Σκρα

Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου

Μουσείο Α’ Παγκοσμίου Πολέμου Μάχης Σκρα

Διαδρομή του Κρασιού της Πέλλας – Γουμένισσας

Βρετανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο Δοϊράνης

Doiran Lake

Balkan Botanic Garden of Kroussia

Λίμνη Δοϊράνη

Atelier: “Morfi” Antonis Tsolakidis

Πως…να έρθετε

Οδικώς

Με λεωφορείο: Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για το Κιλκίς.

Με αυτοκίνητο: Για να μεταβείτε στο Κιλκίς με αυτοκίνητο μέσω της Εθνική οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 565 χλμ.
Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 50 χλμ.
Η απόσταση από την Πάτρα είναι 546 χλμ.
Η απόσταση από τα Ιωάννινα είναι 406 χλμ.

Σιδηροδρομικώς: Εκτελούνται δρομολόγια με τρένο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για το Κιλκίς.

Κάνετε κλίκ και αναζητήστε διαμονή και πτήσεις

CopyRight 2020 / e-Holidays / AerialSky / eidisis24

Skip to content