ΗΜΑΘΙΑΣ

ΗΜΑΘΙΑ – Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Η Ημαθία είναι ένας από τους νομούς της Μακεδονίας (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) και συνορεύει με τους νομούς, Κοζάνης (δυτικά) και Πέλλας (βόρεια). Θεσσαλονίκης (ανατολικά) και Πιερίας (νότια), ενώ ένα κομμάτι του βρέχεται από τον Θερμαϊκό κόλπο (νοτιοανατολικά). Το έδαφος είναι κατά το ήμισυ ορεινό, με τις οροσειρές του Βερμίου και των Πιερίων να δεσπόζουν δυτικά και νότια αντίστοιχα. Τα πεδινά εδάφη βρίσκονται κυρίως στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νομού. Η οικονομία στηρίζεται κυρίως στη γεωργία, λόγω της γνωστής, μεγάλης και εύφορης πεδιάδας της Ημαθίας. Επίσης στον τουρισμό (κυρίως εναλλακτικό), ο οποίος τα τελευταία χρόνια συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Τα χιονοδρομικά κέντρα του Βερμίου, οι ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές του, ο ποταμός Αλιάκμονας και ο διάσημος αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας (Αιγών), γίνονται πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

[Best_Wordpress_Gallery id=”15″ gal_title=”hmathia”]

ΗΜΑΘΙΑ, ΤΙ; ΠΟΥ; ΠΩΣ

ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΤΕ

Βέροια
Πρωτεύουσα είναι η Βέροια, η οποία αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νομού. Χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου και μια ανάσα μακριά από τον ποταμό Αλιάκμονα, δίκαια θεωρείται μία από τις πιο “πράσινες” πόλεις της Χώρας. Αξιοσημείωτο είναι οι πολλές βρύσες με πηγαίο νερό που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την έκταση του οικισμού. Η παραδοσιακή και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών αλλά και κάποιων δημόσιων κτηρίων, οι παλιές συνοικίες (εβραϊκή, χριστιανική κ.α.), τα Ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, και η μικρή απόσταση από την Βεργίνα (12 χλμ), την κατατάσσουν ψηλά στην λίστα των επισκεπτών.

Νάουσα
Δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός είναι πόλη της Νάουσας που βρίσκεται 22 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. Είναι επίσης χτισμένη στους καταπράσινους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου. Χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 330 – 400 μ, χαρακτηρίζεται όχι άδικα, ως το μπαλκόνι της Ημαθίας. Όχι άδικα αφού ατενίζει ολόκληρη την εύφορη πεδιάδα του νομού που απλώνεται ανατολικά της. Είναι μια πόλη στην οποία συνυπάρχουν, η μοντέρνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα λιθόστρωτα δρομάκια με τους σύγχρονους εμπορικούς πεζόδρομους. Σημείο αναφοράς είναι ο ποταμός Αράπιτσα, ο οποίος έχει τις πηγές του στο εκπληκτικής ομορφιάς άλσος του Αγίου Νικολάου και ο οποίος διασχίζει τον οικισμό. Πολύ κοντά (17 χλμ) βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3-5 Πηγάδια, που είναι από τα πιο γνωστά και οργανωμένα της χώρας.

Αλεξάνδρεια

Τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νομού είναι η Αλεξάνδρεια. χτισμένη σχεδόν στο κέντρο της μεγάλης πεδιάδας και 32 χλμ μακριά από την Βέροια, αποτελεί ίσως τον πιο γοργά αναπτυσσόμενο οικισμό. Αιτία, η μικρή απόσταση που την χωρίζει από την Εγνατία Οδό (5 χλμ), μειώνοντας τον χρόνο ταξιδιού προς την Θεσσαλονίκη, η οποία απέχει μόλις 51 χλμ. Εκτός από τα αστικά κέντρα ο νομός Ημαθίας έχει να επιδείξει και πανέμορφα γραφικά χωριά, κυρίως γύρω από τον Αλιάκμονα αλλά και κοντά στο καταπράσινο Βέρμιο που αξίζει να επισκεφτείτε.

Τι να δείτε

Τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα, τα μουσεία: Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Λαογραφικό, αλλά και το Μουσείο Νεότερης Ιστορίας και Τέχνης στην Βέροια. Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, τις πολυάριθμες Βυζαντινές εκκλησίες και τα τζαμιά επίσης στην πόλη της Βέροιας. Τα μουσεία και το δημοτικό πάρκο στην Νάουσα, καθώς και την κατάφυτη περιοχή του Αγίου Νικολάου που έχει ανακηρυχθεί ως Τοπίο ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους. Τη σχολή του Αριστοτέλη στη θέση Ισβόρια όπου ο μεγάλος φιλόσοφος δίδαξε τον Μ. Αλέξανδρο, τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 4-5 Πηγάδια κ.α.

Πως…να έρθετε

Πώς Θα πάτε

Οδικώς

Με λεωφορείο: Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την Βέροια και τη Νάουσα.

Με αυτοκίνητο: Για να μεταβείτε στην Ημαθία με αυτοκίνητο μέσω της Εθνική οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 520 χλμ.
Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 76 χλμ.
Η απόσταση από την Πάτρα είναι 436 χλμ.
Η απόσταση από τα Ιωάννινα είναι 292 χλμ.

Σιδηροδρομικώς: Εκτελούνται δρομολόγια με τρένο από την Αθήνα για Πλατύ και από τη Θεσσαλονίκη για την Βέροια.

Κάνετε κλίκ και αναζητήστε διαμονή και πτήσεις

CopyRight 2020 / e-Holidays / AerialSky / eidisis24