ΞΑΝΘΗ

Ξάνθη: Ένα υπέροχο πολιτισμικό χαρμάνι

Ο νομός Ξάνθης βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Θράκης. Συνορεύει βόρεια με τη Βουλγαρία, ανατολικά με το νομό Ροδόπης, δυτικά με τους νομούς Δράμας και Καβάλας, ενώ νότια βρέχεται από το Θρακικό Πέλαγος.

Οι κυριότερες περιοχές του νομού είναι: Ξάνθη, Άβδηρα, Πόρτο Λάγος, Σταυρούπολη.

Με τον ποταμό Νέστο στα δυτικά και τη λίμνη Βιστωνίδα στα ανατολικά να τον αγκαλιάζουν, ο νομός Ξάνθης διαθέτει ένα πλούσιο περιβάλλον, με μοναδικές φυσικές καλλονές.

Η επιβλητική οροσειρά της Ροδόπης στο βόρειο τμήμα του νομού, με τα παρθένα δάση και τα ορεινά γραφικά χωριά, δημιουργούν μία εικόνα αστείρευτης φυσικής ομορφιάς.

Εδώ το χριστιανικό με το μουσουλμανικό στοιχείο συνυπάρχουν αρμονικά, ενώ ο επισκέπτης θα συναντήσει σε κάθε του βήμα, σημάδια της μακραίωνης ιστορίας του τόπου. Στον νομό υπάρχουν αρκετές ιαματικές πηγές, από τις οποίες αναγνωρισμένες είναι των Θερμών και της Γενισέας.

Η πόλη της Ξάνθης, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, είναι το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Είναι μία πόλη με ιδιαίτερο χρώμα και ξεχωριστό χαρακτήρα, λόγω του ότι πολλοί από τους κατοίκους της είναι μουσουλμάνοι, οι οποίοι φορούν συχνά παραδοσιακές ενδυμασίες και διατηρούν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά τους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΞΑΝΘΗ, ΤΙ; ΠΟΥ; ΠΩΣ

Παραλίες 
  • Παραλια Ερασμιου
  • Παραλία Μαγγάνων
  • Παραλία Αβδήρων
  • Porto Lagos Beach
  • Myrodato Beach
  • Παραλία Μάνδρας

Που να πάτε

Λίμνη Βιστονίδα Σημαντικός υγρότοπος, 20 χλμ. από την πόλη. Στα νερά και τις καλαμιές της έχουν καταγραφεί 326 είδη πουλιών (φλαμίνγκο, κορμοράνοι, ερωδιοί κ.ά.) και 62 είδη ψαριών, όμως αυτό που καλλιεργείται συστηματικά είναι ο κέφαλος. Από το Κέντρο Πληροφόρησης Βιστονίδας θα σας υποδείξουν το σωστό σημείο για birdwatching, ανάλογα με την εποχή. 

Πόρτο Λάγος Το ήσυχο ψαροχώρι, 26 χλμ. από την Ξάνθη, το 19ο αιώνα ήταν το εξαγωγικό κέντρο της πλούσιας αγροτικής παραγωγής της περιοχής. Δεξιά του λιμανιού βρίσκεται ένα μικρό άλσος και στο 1 χλμ. το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Στα ψαρομάγαζα θα δοκιμάσετε φρέσκα ψάρια αλλά και πολλά παστά και καπνιστά: λικουρίνους, αβγοτάραχο, καπνιστές σαρδέλες και χέλια, τσίρους, παλαμίδες κ.ά.

Σταυρούπολη Ιδανική βάση για εξορμήσεις στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Ξάνθης. Η προνομιακή της θέση χαρίζει απίθανη θέα στον Νέστο. Γύρω από την πλατεία με το μεγάλο πλάτανο διακλαδώνονται στενά λιθόστρωτα δρομάκια. Έξω από το χωριό, στην είσοδο των στενών του ποταμού, ο πανέμορφος σιδηροδρομικός σταθμός είναι η αφετηρία για μια από τις top ταξιδιωτικές εμπειρίες που μπορείτε να έχετε στη χώρα. Από εδώ μέχρι τους Τοξότες το τρένο ταξιδεύει δίπλα στο ποτάμι και διασχίζει τα στενά και το αισθητικό δάσος. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται κι εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού που οργανώνουν καταβάσεις του ποταμού με καγιάκ, βόλτες με άλογα και πεζοπορικές διαδρομές. 

Παρατηρητήριο Νέστου Στα 10 χλμ. από το χωριό Τοξότες και σε υψόμετρο 891 μ., το παρατηρητήριο ατενίζει τους μαιάνδρους του ποταμού ανάμεσα από τα βουνά. Μοναδική θέα. 

Άβδηρα Σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων, το σύγχρονο παραθαλάσσιο χωριό διατηρεί τη γραφικότητά του. Περπατώντας στα πλακόστρωτα δρομάκια θα δείτε το αρχοντικό της οικογένειας Παμουκτσόγλου, την πέτρινη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που χτίστηκε το 1845 και δίπλα της το Λαογραφικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στο παλιό σχολείο, κτίσμα του 1806. Λειβαδίτης Από το χωριό Λειβαδίτης μία ώρα πεζοπορίας στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 (οργανώνονται πεζοπορικές εκδρομές) θα σας οδηγήσει σε έναν εκπληκτικό καταρράκτη ύψους 45 μέτρων. Σε υψόμετρο 1.238 μ., χωμένο μέσα σ’ ένα δάσος με σημύδες, δασική πεύκη και οξιές λειτουργεί και το ξύλινο δασικό χωριό του Ορειβατικού Συλλόγου Ξάνθης. 

Γενισέα Πρωτεύουσα της Ξάνθης επί Τουρκοκρατίας, με ένα μωσαϊκό πολιτισμών να αποτυπώνεται στα κτίρια και τις γειτονιές του. 

Εχίνος Σπαρμένα στην κοιλάδα του Εχίνου, 29 χλμ. από την Ξάνθη, είναι τα Πομακοχώρια της Ξάνθης. Εδώ θα σας αποκαλυφθεί μια μοναδική, σπάνια εικόνα της χώρας μας, αφού οι Πομάκοι (βουλγαρικής καταγωγής μουσουλμάνοι) διατηρούν τις παραδόσεις, την ενδυμασία και τη γλώσσα τους. Από το χωριό Εχίνος αξίζει να φτάσετε μέχρι την Κοτάνη (55 χλμ. από την Ξάνθη) κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία για να δείτε το πετρόχτιστο χάνι του Τζεμίλ Χαλίλογλου.

Τι να δείτε

Μοναστήρι Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας
Οι σεισμοί του 1829 κατέστρεψαν σημαντικό κομμάτι της μονής, ωστόσο το 1841 όμως ανακαινίστηκε και σήμερα λειτουργεί ως εκκλησιαστικό μουσείο. Μαζί με τα μοναστήρια της Παναγίας Κλαμούς, των Ταξιαρχών και το ναό του Αγίου Νικολάου σχηματίζουν ένα νοητό σταυρό και οι ντόπιοι πιστεύουν ότι προστατεύουν την πόλη από καταστροφές.

Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό και οι εκθέσεις του αναφέρονται κυρίως στην περίοδο ακμής της πόλης, κατά το 18ο-19ο αιώνα, και στην αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της περιοχής. Υπάρχει κι ένα δωμάτιο αφιερωμένο στο συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι ο οποίος γεννήθηκε στην παλιά πόλη της Ξάνθης το 1925.

Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης
Έχει το όνομα του Ξανθιώτη ζωγράφου Χρήστου Παυλίδη, ο οποίος της παραχώρησε σημαντικό αριθμό των έργων του και στεγάζεται σε ένα όμορφο κτίριο του 19ου αιώνα, τυπικό δείγμα ηπειρώτικης και δυτικομακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Εδώ θα δείτε ταριχευμένα διάφορα είδη ζώων (αγριόγατες, λύκους, όρνεα κ.ά.) και θα ενημερωθείτε για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Βρίσκεται μέσα στην πόλη, κοντά στα νεκροταφεία.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων
Καλοστημένο μουσείο, φιλοξενεί ευρήματα από την πόλη και τα νεκροταφεία των αρχαίων Αβδήρων και καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον 7ο αι. π.Χ. ως το 13ο αι. μ.Χ. Η έκθεση αναπτύσσεται στο ισόγειο και τον όροφο του κτιρίου και χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες: δημόσιος βίος, ιδιωτικός βίος και ταφικά έθιμα.

Μακεδονικός Τάφος και Κάστρο Καλύβας
Νότια της Σταυρούπολης, στο βάθος της κοιλάδας του Νέστου και κοντά στο χωριό Κομνηνά βρίσκεται ο μεγαλύτερος και πιο καλοδιατηρημένος τάφος θολωτού τύπου (2ος π.Χ. αιώνας) στη Θράκης και τα βυζαντινά τούνελ υδρομάστευσης. Βόρεια της Σταυρούπολης και νοτιοανατολικά του χωριού Καλύβα, μπορείτε να επισκεφθείτε το κάστρο της Καλύβας, το οποίο κατασκευάστηκε από τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας γύρω στο 340 π.Χ. στη θέση προϋπάρχουσας θρακικής εγκατάστασης της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (9ος-8ος π.Χ. αιώνας).

Πως…να έρθετε

Οδικώς

Με λεωφορείο: Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την Ξάνθη.

Με αυτοκίνητο: Για να μεταβείτε στην Ξάνθη με αυτοκίνητο

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 736 χλμ.
Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 221 χλμ.
Η απόσταση από την Πάτρα είναι 717 χλμ.
Η απόσταση από τα Ιωάννινα είναι 570 χλμ.

Σιδηροδρομικώς: Εκτελούνται δρομολόγια με τρένο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την Ξάνθη.

Κάνετε κλίκ και αναζητήστε διαμονή και πτήσεις

CopyRight 2020 / e-Holidays / AerialSky / eidisis24

Skip to content