ΗΠΕΙΡΟΣ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η Ήπειρος βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Ελλάδας και συνορεύει ΝΑ με τη Στερεά Ελλάδα, ανατολικά με τη Θεσσαλία και ΒΑ με τη Μακεδονία. Στη βορειοδυτική πλευρά συνορεύει με την Αλβανία, ενώ ολόκληρη η δυτική πλευρά και η νοτιοδυτική βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος και τον Αμβρακικό Κόλπο.

Μια έκταση γης με όμορφες ακτές που σμίγουν στο βάθος με βουνά, που χαίρεσαι την εξαιρετική άγρια ομορφιά τους. Για τους λάτρεις της φύσης, η Ήπειρος είναι ένας παράδεισος.

Αποτελείται από 4 νομούς: ΆρταςΘεσπρωτίαςΙωαννίνωνΠρεβέζης.

Η μεγαλύτερη οροσειρά της Ηπείρου, η οποία είναι και η σπουδαιότερη όλης της Ελλάδας είναι η Πίνδος.

Ακατέργαστη ομορφιά: δύο λέξεις που κρύβουν μέσα τους την ουσία αυτού του τόπου, προορισμός ιδανικός για όσους αγαπούν τη φύση. Επιβλητικά βουνά, παραδοσιακά χωριά, ποτάμια και λίμνες, γραφικά γεφύρια και οι εθνικοί δρυμοί Πίνδου (Βάλια Κάλντα) και Βίκου-Αώου. Η Εγνατία Οδός διευκόλυνε την πρόσβαση από τη Βόρεια Ελλάδα, απ’ όπου δέχεται πλέον μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Από τα Ιωάννινα με τη λίμνη Παμβώτιδα και το νησάκι της, τη γραφική καστροπολιτεία που θα σας ταξιδέψει σε άλλη εποχή, τα τσιπουράδικα, τα φοιτητικά στέκια που γεμίζουν την πόλη με ζωή μέχρι το κοσμοπολίτικο Μέτσοβο, το οποίο κρατάει ζωντανό τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Από τον Αρχαιολογικό Χώρο της Δωδώνης μέχρι τα ιστορικά χωριά του Σουλίου. Από τα ατμοσφαιρικά και τουριστικά αναπτυγμένα Ζαγοροχώρια μέχρι τα πιο άγνωστα Μαστοροχώρια, την εναλλακτική Κόνιτσα και τα πιο άγνωστα χωριά του Πωγωνίου. Από τα Κατσανοχώρια μέχρι τα Τζουμέρκα, τα οποία κερδίζουν ολοένα και περισσότερους θαυμαστές. Από την Άρτα με το πολυτραγουδισμένο της γεφύρι και τα όμορφα ορεινά χωριά μέχρι το σπάνιο οικοσύστημα του Αμβρακικού. Από την Πρέβεζα και τον Αρχαιολογικό Χώρο Νικόπολης με το νέο μουσείο μέχρι τις πηγές του Αχέροντα και το Νεκρομαντείο. Από τα κοσμοπολίτικα θέρετρα Πάργα, Σύβοτα και Πέρδικα μέχρι το απλό ψαροχώρι Σαγιάδα στο βορειότερο σημείο της ακρογραμμής. Σε όλες αυτές τις εικόνες βρίσκεται η ψυχή της Ηπείρου, ένα ταξίδι για κάθε εποχή του χρόνου και για κάθε ταξιδιώτη.

Κάντε κράτηση 

ΗΠΕΙΡΟΣ , ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Άρτας

Στον Νομό Άρτας θα βρείτε πολλές αφορμές για πολυήμερες εκδρομές: τα Τζουμέρκα, ο Αμβρακικός και η λίμνη Ζηρού είναι μόνο μερικές από αυτές. Όμως και η ίδια η Άρτα με το πολυτραγουδισμένο γεφύρι, τις πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες και το βυζαντινό κάστρο, σύγχρονα μουσεία αλλά και πολλές προτάσεις για διασκέδαση αποτελεί προορισμό από μόνη της. Μπορεί να μην είναι τόσο αναπτυγμένη τουριστικά όσο άλλες ελληνικές πόλεις, όμως έχει το πλεονέκτημα ενός τόπου αυθεντικού. Λέγεται μάλιστα ότι είναι χτισμένη εκεί όπου βρισκόταν κατά την αρχαιότητα η Αμβρακία.

Δώστε το πρώτο ραντεβού της ημέρας στα καφέ ακριβώς δίπλα από το γεφύρι, στη συνέχεια κάντε μια βόλτα στον πεζόδρομο της Σκουφά, με τα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια και τα καφέ να δίνουν τον παλμό. Λίγο παρακάτω βρίσκεται και η Πλατεία Εθνικής Αντίστασης με καφέ και μπαράκια, η οποία αποτελεί κλασικό meeting point των ντόπιων. Περπατώντας στα δρομάκια της πόλης, θα «σκοντάψετε» επίσης στο κουκλίστικο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Αμβρακίας, το οποίο χρονολογείται από τα τέλη του 4ου ή τις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα, με τα γραφικά καφενεδάκια γύρω του. Για πανοραμική άποψη της πόλης, πεταχτείτε μέχρι το γειτονικό χωριό Πέτα.

Πότε να πάτε

Η ευρύτερη περιοχή είναι προορισμός για όλο το χρόνο, ενώ την πόλη θα τη χαρείτε περισσότερο άνοιξη και φθινόπωρο.

Γιάννενα

Η ζωντανή καστροπολιτεία μοιάζει με σκηνικό από άλλη εποχή, παραδοσιακά κτίρια και αναπάντεχες χρωματιστές πινελιές, ιδιαίτερα καφέ αλλά και σημαντικά μουσεία. Έξω από τα τείχη, βόλτες με ντόπιους και περαστικούς στον παραλίμνιο δρόμο, χαζεύοντας τους κωπηλάτες που προπονούνται στην Παμβώτιδα, και στη συνέχεια απόδραση στους ακόμη πιο ήρεμους ρυθμούς στο νησάκι της κυρά Φροσύνης. Το ιστορικό κέντρο εκτείνεται περιμετρικά του κάστρου και διεκδικεί έντονα τη θέση του στην καθημερινότητα της πόλης, με νέα αγαπημένα σημεία να ξεφυτρώνουν σε στοές και διατηρητέα κτίρια. Ανηφορίζοντας την «ασημένια» οδό Αβέρωφ προς το σύγχρονο κέντρο και περνώντας το Ρολόι στην κεντρική πλατεία, θα καταλήξετε ψηλά στο λόφο Φρόντζος για πανοραμική θέα της πόλης. Οι παραδοσιακές ταβέρνες, τα πιο μοντέρνα εστιατόρια και, βέβαια, τα πολυάριθμα τσιπουράδικα συνθέτουν το γευστικό τοπίο της. Αποκλείεται να φύγετε αν δεν δοκιμάσετε παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες και γιαννιώτικο μπακλαβά στα καφέ-ζαχαροπλαστεία της πόλης. Το βράδυ αφήστε τα βήματά σας να γίνουν ένα με τον φοιτητόκοσμο, που χαρίζει στην πόλη το νεανικό της παλμό. Εδώ θα βρείτε, τέλος, ποικίλες προτάσεις διαμονής, από πολυτελή ξενοδοχεία μέχρι κεντρικά city hotels και ιδιαίτερους παραδοσιακούς ξενώνες.

 

Πότε να πάτε

 

Η καλύτερη περίοδος είναι από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Το χειμώνα η πόλη έχει μια ιδιαίτερη γοητεία, με αρκετό κρύο βέβαια.

Ζαγοροχώρια

 

Από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα, έχουν προσωπικότητα, πλούσια Ιστορία, πολιτισμό, ιδιαίτερα καλοδιατηρημένη αρχιτεκτονική, μοναδικό φυσικό τοπίο και ανθρώπους που δεν τα αφήνουν να μείνουν στάσιμα ούτε στιγμή, δημιουργώντας συνεχώς νέες αφορμές για να τα επισκεφθούμε. Τα 46 ορεινά πετρόκτιστα χωριά στα βόρεια των Ιωαννίνων, ανάμεσα στο Μιτσικέλι και στην Τύμφη (ή Γκαμήλα), με φόντο την επιβλητική χαράδρα του Βίκου, «πέρα από το βουνό» όπως μαρτυρά το σλάβικο όνομά τους, χωρίζονται σε Δυτικό, Ανατολικό και Κεντρικό Ζαγόρι και φαίνεται πως έχουν βαλθεί να ξεπεράσουν το ένα το άλλο σε γραφικότητα και τουριστικές υποδομές. Εδώ θα βρείτε χωριά κοσμοπολίτικα και ήρεμα, με υπέροχη θέα ή κρυμμένα μέσα στο δάσος, δάση αλλά και γυμνές κορυφές, ποτάμια με κρυστάλλινα νερά όπως ο Βοϊδομάτης, αλπικές λίμνες όπως οι Δρακόλιμνες αλλά και τον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου. Οι περισσότεροι οικισμοί έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί, με την πέτρα και το ξύλο να κυριαρχούν. Γεφύρια-μνημεία, μονές κι εκκλησίες, αναπτυγμένη ξενοδοχειακή υποδομή (ορεινά resorts, ατμοσφαιρικοί ξενώνες κ.λπ.), ντόπιες γεύσεις, όμορφα cafes, δραστηριότητες στη φύση (πεζοπορία, ιππασία, ορειβασία, rafting, canoe kayak, ποδηλασία βουνού και κολύμπι).

Πότε να πάτε

Αν και η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι η high season, εξίσου όμορφα είναι και το καλοκαίρι για πεζοπορίες και βουτιές στον Βοϊδομάτη.

Τζουμέρκα

 

Σαν προστατευμένες φωλιές διάσπαρτες στα Αθαμανικά Όρη, στην περιοχή της Κεντρικής Πίνδου, τα 47 Τζουμερκοχώρια μοιράζονται ανάμεσα στους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Σε αυτόν τον ορεινό τόπο, μεταξύ του Άραχθου στα δυτικά και του Αχελώου στα ανατολικά, θα συναντήσετε τοπία αυθεντικής φυσικής ομορφιάς διανθισμένα με σημαντικά μνημεία. Τεχνητές λίμνες, σπήλαια, μοναστήρια κρυμμένα στους βράχους, επιβλητικά φαράγγια και γυμνές, άγριες κορυφές θα αποτυπωθούν στην ταξιδιωτική μνήμη, ενώ οι δυνατότητες για εναλλακτικές δραστηριότητες προσφέρονται απλόχερα με δυνατό χαρτί το rafting σε Καλαρίτικο και Άραχθο. Από το Βουργαρέλι, το Αθαμάνιο και τα Θεοδώριανα, τα «ελατοφίλητα» χωριά των Τζουμέρκων, την Κυψέλη με το Λαογραφικό Μουσείο του Παντελή Καράλη, τον Καταρράκτη όνομα και πράγμα, την Πλάκα με το ξακουστό γεφύρι, τα αμφιθεατρικά χτισμένα Άγναντα, τους Ραφταναίους, τους Χριστάδες, τα πολυσύχναστα Πράμαντα με τις ονομαστές ψησταριές μέχρι τα δίδυμα αρχοντικά χωριά Σιράκο και Καλαρίτες, ίσως τα πιο γραφικά της περιοχής, ο τόπος είναι γεμάτος δυνατές εικόνες. Τα Τζουμέρκα απευθύνονται κυρίως σε φυσιολάτρες και όσους αναζητούν προορισμούς που δεν έχουν αλλοιωθεί από τον τουρισμό. Η ξενοδοχειακή υποδομή περιλαμβάνει ξενώνες σε αρχοντικά, προσεγμένα ξενοδοχεία και ξύλινα σαλέ.

Πότε να πάτε

Την άνοιξη και το φθινόπωρο οι συνθήκες είναι ιδανικές για ορισμένες δραστηριότητες, όπως rafting στα νερά του Καλαρίτικου και του Άραχθου, ενώ και η φύση είναι στα καλύτερά της. Ο χειμώνας πάλι έχει μια ιδιαίτερη γοητεία και το καλοκαίρι θα έρθετε αν θέλετε κάτι διαφορετικό από το γνωστό καλοκαιρινό τρίπτυχο «θάλασσα, παραλία και ξαπλώστρα».

Κόνιτσα

Θεωρείται από πολλούς η πρωτεύουσα των εναλλακτικών δραστηριοτήτων και σίγουρα διαθέτει τα φόντα για να υποστηρίξει αυτόν τον τίτλο. Αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα, σε υψόμετρο 600 μ., με μια εύφορη πεδιάδα όπου ρέουν τρεις ποταμοί, ο Αώος, ο Βοϊδομάτης και ο Σαραντάπορος, αποτελεί ιδανική βάση για εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής, με καλή τουριστική υποδομή, αρκετές προτάσεις διαμονής, φαγητού αλλά και διασκέδασης. Βόλτες στα δρομάκια, όπου ανάμεσα στα παλιά αρχοντικά και στις νεότερες κατοικίες θα δείτε και το πατρικό της Χάμκω, της μητέρας του Αλή Πασά, όμορφες εκκλησίες, σημαντικές μονές, πέτρινα γεφύρια αλλά και τοπικά χειροποίητα προϊόντα. Αλεξίπτωτο πλαγιάς, rafting, canoe kayak, ποδήλατο βουνού και πεζοπορίες μέσα στη φύση είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που έχει εδώ ο ταξιδιώτης.

Πότε να πάτε

Αν θέλετε να επιδοθείτε σε εναλλακτικές δραστηριότητες, ιδανική εποχή είναι από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, ενώ και ο χειμώνας έχει τη δική του γοητεία.

Μέτσοβο

Χτισμένο αμφιθεατρικά στις καταπράσινες πλαγιές της Πίνδου πάνω από τον Μετσοβίτικο ποταμό, σε υψόμετρο 1.200 μ., το βλάχικο κεφαλοχώρι έχει αφήσει τη σφραγίδα του στον ταξιδιωτικό χάρτη της ορεινής Ελλάδας. Σπίτια χτισμένα με την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, με πέτρα, ξύλο και πλάκες, ανάμεσα σε λιθόστρωτα, κατηφορικά δρομάκια, μια γραφική κεντρική πλατεία με τεράστια πλατάνια και πολυάριθμες ταβέρνες και καφετέριες, μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα ξυλοτεχνίας και ντόπια υφαντά. Πατρίδα των εθνικών ευεργετών Γεωργίου Αβέρωφ, Νικόλαου Στουρνάρα και Μιχαήλ Τοσίτσα, έχει ευνοηθεί ιδιαίτερα από τα παιδιά του. Απέναντι από την εκκλησία της κεντρικής πλατείας, την Αγία Παρασκευή, τρεις βρύσες αποτελούν σημείο συνάντησης για τους ντόπιους με τις παραδοσιακές φορεσιές και τις χαρακτηριστικές γκλίτσες. Δύο μικρά χιονοδρομικά και δυνατότητες για πεζοπορικές διαδρομές έχουν κάνει επίσης το Μέτσοβο αγαπητό στους φυσιολάτρες. Και βέβαια, χάρη στην Εγνατία Οδό, τα τελευταία χρόνια επαναπροσδιορίζει το προφίλ του με νέες ποιοτικές ξενοδοχειακές μονάδες και προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα.

Πότε να πάτε

Ο χειμώνας τού πάει πάρα πολύ, αλλά είναι ζωντανό όλες τις εποχές του χρόνου.

Πάπιγκο

Τα δύο διάσημα αδερφάκια του Ζαγορίου συνεχίζουν να κλέβουν την παράσταση: Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο, σε υψόμετρο 980 μ. το πρώτο και 1.040 μ. το δεύτερο, με μόλις 4 χλμ. απόσταση μεταξύ τους. Με την επιβλητική Αστράκα να τα αγκαλιάζει σαν φύλακας άγγελος και φυσικές κολυμπήθρες, τις Οβίρες Ρογκοβού, ιδανικές για βουτιές ανάμεσα σε λείες πλάκες από σχιστόλιθο, το σκηνικό είναι ξεχωριστό όλο το χρόνο. Την εικόνα συμπληρώνουν καλοδιατηρημένα λιθόκτιστα κτίρια παραδοσιακής ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής και καλντερίμια που οδηγούν σε ξωκλήσια και βρύσες. Το Μεγάλο Πάπιγκο, ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας, είναι το πιο αναπτυγμένο, με πολλές επιλογές διαμονής, φαγητού, καφέ και ποτού, και προσελκύει πολλούς ταξιδιώτες, από φυσιολάτρες και οικογένειες μέχρι ζευγάρια και παρέες. Στο Μικρό Πάπιγκο το αυτοκίνητο σταματάει στην είσοδο του χωριού και αρχίζουν οι πεζοπορικές διαδρομές που οδηγούν στη Δρακόλιμνη Τύμφης. Όσοι αγαπούν την ηρεμία θα το προτιμήσουν, καθώς διαθέτει και μερικούς όμορφους ξενώνες. Απαραίτητη η επίσκεψη στο Κέντρο Ενημέρωσης του WWF που λειτουργεί στο χωριό.

Πότε να πάτε

Αν και η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι high seasons, εξίσου όμορφα είναι και το καλοκαίρι για πεζοπορίες και βουτιές στον Βοϊδομάτη.

Πάργα

Αμφιθεατρικά χτισμένη ανατολικά μιας μικρής χερσονήσου με θέα στους Παξούς, στους Αντίπαξους και στο ακρωτήριο Άκτιο, στέκει σαν ένας βατήρας κατάδυσης στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου. Με τις πρώτες ανοιξιάτικες ημέρες οι Ηπειρώτες σπεύδουν στο… νησιωτικό τους καταφύγιο, για να πάρουν μια μικρή γεύση καλοκαιριού και ανεμελιάς. Η Πάργα δίνει, άλλωστε, την αίσθηση νησιού: περπατώντας στα στενά και ανηφορικά δρομάκια θα εκπλαγείτε με τον πανέμορφο διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό με τα διώροφα και τα τριώροφα κτίρια και θα μεθύσετε από τις μυρωδιές των οπωροφόρων. Βόλτα στο ενετικό κάστρο με την υπέροχη θέα στη γύρω περιοχή, βουτιές στις αμμουδερές παραλίες, θαλάσσια σπορ αλλά και ημερήσιες εκδρομές τόσο στην ενδοχώρα όσο και στους κοντινούς Παξούς και Αντίπαξους είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα σας. Τέλος, κάμπινγκ, απλά αλλά λειτουργικά ενοικιαζόμενα δωμάτια, αυτόνομες βίλες σε ελαιώνες αλλά και νέα boutique hotels συνθέτουν το τοπίο διαμονής.

Πότε να πάτε

Είναι κατεξοχήν καλοκαιρινός προορισμός η Πάργα. Τα Παργινά ή Κανάρια, οι εκδηλώσεις που γίνονται τον Δεκαπενταύγουστο, προσελκύουν πλήθος κόσμου. Το βράδυ της 14ης Αυγούστου γίνεται πανηγύρι στο Νησάκι της Παναγιάς, ενώ την επομένη η Βαρκαρόλα, η αναπαράσταση της επιστροφής των Παργινών και των ιερών κειμηλίων τους στην πατρίδα μετά τον ξενιτεμό που επέφερε η πώληση της Πάργας από τους Άγγλους στον Αλή Πασά των Ιωαννίνων.

Πρέβεζα

Εκεί όπου συναντιούνται το καταγάλανο Ιόνιο και ο ήρεμος Αμβρακικός, είναι χτισμένη η πόλη με τα νεοκλασικά κτίρια, τα καλντερίμια του ιστορικού κέντρου κι έναν πεζοδρομημένο παραλιακό δρόμο ιδανικό για βόλτες δίπλα στα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Βουτιές και παιχνίδια δίπλα στο κύμα στις ατελείωτες δαντελωτές ακτές, διαδρομές στο αισθητικό δάσος Μονολιθίου και απογευματινές βόλτες στην κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει το άγαλμα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, αλλά και στη συνοικία Σεϊτάν Παζάρ (ήτοι Παζάρι του Διαβόλου) συνθέτουν το τοπίο των διακοπών στην περιοχή. Στα πολυάριθμα ουζερί και μεζεδοπωλεία στα δαιδαλώδη δρομάκια της θα απολαύσετε φρέσκα ψάρια από τον Αμβρακικό και τη γύρω περιοχή, ενώ καλοκαιρινές συναυλίες και καλλιτεχνικές παραστάσεις τής δίνουν παλμό. Με θάλασσες για όλα τα γούστα, από τις χρυσαφένιες ακτές στο Μονολίθι και στο Κανάλι μέχρι μικρά λιμανάκια με γαλαζοπράσινα νερά, όπως το Αλωνάκι και ο Όρμος του Οδυσσέα, αλλά και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους σε κοντινή απόσταση, αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής.

Πότε να πάτε

Οι ομορφιές της αποκαλύπτονται κυρίως το καλοκαίρι.

Σύβοτα

Δεν έχουν χαρακτηριστεί τυχαία η «Καραϊβική της Ελλάδας»! Προσεγγίζοντάς τα από Ηγουμενίτσα, θα τραβήξει το βλέμμα σας ο ομοιόμορφος πετρόκτιστος οικισμός, διάσπαρτος ακριβώς εκεί όπου το πράσινο συναντά το γαλάζιο του Ιονίου. Και, βέβαια, η Εγνατία Οδός, η οποία έφερε πιο κοντά όλα τα παράλια του Ιονίου –ειδικά για τους Βορειοελλαδίτες–, εκτόξευσε τις μετοχές τους στα ύψη. Τα Σύβοτα (ή Μούρτος), ανάμεσα στις καταπράσινες βραχονησίδες Μαύρο Όρος, Άγιος Νικόλαος και Μουρτεμένο (ή Μπέλα Βράκα, όπως η διάσημη παραλία του), είναι προικισμένα με ένα μοναδικό τοπίο αποτελούμενο από πανέμορφες ακρογιαλιές και μικρούς κολπίσκους, σαν φιόρδ στην αγκαλιά του Ιονίου. Σε οικοδομικό αναβρασμό, διαθέτουν ευρεία γκάμα από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για διαμονή στα κοντινά κάμπινγκ. Tip: νοικιάστε μια βάρκα κι εξερευνήστε τους κολπίσκους της περιοχής – είναι από τις εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε.

Πότε να πάτε

Τους καλοκαιρινούς μήνες –και ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο– είναι πλέον ιδιαίτερα δημοφιλή, οπότε επιλέξτε αυτήν την περίοδο μόνο αν σας αρέσει η πολυκοσμία. Την άνοιξη ή το φθινόπωρο αλλά και στις αρχές καλοκαιριού θα απολαύσετε την περιοχή σε πιο πριβέ καταστάσεις.

Χωριά Πωγωνίου

Ακριτικός προορισμός, στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας, προσφέρεται για εναλλακτικές διαδρομές σε μέρη και χωριά ανέγγιχτης ομορφιάς, με φιλόξενους ανθρώπους και αυθεντικές εμπειρίες. Το Πωγώνι συνορεύει στα δυτικά και τα βορειοδυτικά με την Αλβανία, στα βορειοανατολικά με τα χωριά της Κόνιτσας και του Ζαγορίου και στα νότια με τον Νομό Θεσπρωτίας, ενώ περικλείεται από τα βουνά Νεμέρτσικα, Τσαμαντά, Κασιδιάρης και Μακρύκαμπος. Από το ζωντανό Κεφαλόβρυσο μέχρι τον ερημικό Άγιο Κοσμά, από το Βασιλικό με την υπέροχη πλατεία μέχρι το Δελβινάκι με τους ξενώνες, το γραφικό Δολό και την ακριτική Πωγωνιανή, το Πωγώνι έχει να προσφέρει πολλά στον ταξιδιώτη: κατά κύριο λόγο απλοί ξενώνες, λίγες αλλά καλές προτάσεις φαγητού, παραδοσιακοί φούρνοι με ξυλόφουρνο, καφενεία, διαδρομές τόσο με αυτοκίνητο όσο και πεζοπορικές, λίμνες, πέτρινα γεφύρια, όμορφες εκκλησίες κι ενδιαφέροντα λαογραφικά μουσεία. Θα δοκιμάσετε ντόπιες γεύσεις όπως μπατσαριά, κοτόπιτα, αγριογούρουνο, πρόβειο γιαχνί, γίδα βραστή και σιλοτύρι. Θα πιείτε τσίπουρο αλλά και τσάι του βουνού και θα ακούσετε παραδοσιακά πωγωνίσια τραγούδια που περιγράφουν τον πόνο αλλά και τη χαρά της ζωής.

Πότε να πάτε

Τα περισσότερα χωριά ζωντανεύουν το καλοκαίρι με αφορμή και τα πανηγύρια που γίνονται στην περιοχή. Ωστόσο, και οι άλλες εποχές, ίσως περισσότερο η άνοιξη και το φθινόπωρο, ενδείκνυνται για τους λάτρεις της φύσης.

Κάνετε κλίκ και αναζητήστε διαμονή και πτήσεις

Πληροφορίες στο epirus

Skip to content