ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ  – Μια εμπνευσμένη συλλογή τοπίων φυσικής ομορφιάς και πολιτισμού

Η Ελλάδα με κατεύθυνση Δυτικά εκπλήσσει με μια νέα θελκτική πρόταση διακοπών.

Μια Ελλάδα ξεχωριστή και ονειρεμένη που συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα, στιγμές γαλήνης αλλά και διασκέδασης και με μια πληθώρα από αξιοθέατα, μαγεύει και κερδίζει τον επισκέπτη.

Είναι ο τόπος που γέννησε ήρωες-σύμβολα, πρότυπα για τις μελλούμενες γενιές, όπου το πνεύμα του ανθρωπισμού εξυψώθηκε πάνω από διαχωριστικές γραμμές και ένωσε λαούς και πολιτισμούς. Μια Ελλάδα που συνενώνει  το μεγαλείο  του παρελθόντος με την ανάπτυξη του παρόντος και που μέσα από την ποικιλομορφία των προορισμών της, ικανοποιεί τις απαιτήσεις και ανάγκες των οικογενειακών διακοπών, προσφέρει ευκαιρίες για ρομαντικές αποδράσεις, αλλά και στιγμές ευεξίας και αναζωογόνησης με δραστηριότητες στην αγκαλιά της φύσης.

Από τη μια αμμουδερές ακτές που τις δροσίζουν γαλανά νερά και από την άλλη αγέρωχα βουνά, κατάφυτες κοιλάδες, ευεργετικά ποτάμια και ήρεμες λίμνες και λιμνοθάλασσες. Ένας ύμνος στην άχρονη ομορφιά, αρμονία και ισορροπία που ηρεμεί και γαληνεύει.

Περιδιαβαίνοντας τους νομούς της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας θα θαυμάσετε παραδοσιακά χωριά που τα περιτριγυρίζουν έλατα, πεύκα και τρεχούμενα νερά, παραλιακούς οικισμούς με νησιώτικο χρώμα, κωμοπόλεις με τουριστική και εμπορική κίνηση, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, κάστρα και μοναστήρια. Όλα τα στοιχεία που συνιστούν τη μοναδικότητα του κόσμου της Δυτικής Ελλάδας που σας υποδέχεται με το θερμό καλωσόρισμα των κατοίκων της. Μιας Ελλάδας διαφορετικής που σας αποκαλύπτεται και σας καλεί να  ζήσετε μοναδικές εμπειρίες καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Γι’αυτό πάμε Ελλάδα… Δυτικά!

 

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – Ένας περίπατος σε μέρη με ιστορία…

Αρχαία Ολυμπία

Στο πανελλήνιο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο της αρχαιότητας, την κοιτίδα του Ολυμπισμού και το σύμβολο των  διαχρονικών ιδανικών  της ανδρείας, της τιμής, της ειρήνης και της ελευθερίας, θα αισθανθείτε δέος κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο.

Στη δυτική Πελοπόννησο, στην πανέμορφη κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, άνθισε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας, που ήταν αφιερωμένο στον πατέρα των θεών, τον Δία. Απλώνεται στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του κατάφυτου Κρονίου λόφου, μεταξύ των ποταμών Αλφειού και Κλαδέου, που ενώνονται σε αυτή την περιοχή. Παρά την απομονωμένη θέση της κοντά στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, η Ολυμπία καθιερώθηκε στο πανελλήνιο ως το σημαντικότερο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο. Εδώ γεννήθηκαν οι σπουδαιότεροι αγώνες της αρχαίας Ελλάδας, οι Ολυμπιακοί, που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν του Δία, ένας θεσμός με πανελλήνια ακτινοβολία και λάμψη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η απαρχή της λατρείας και των μυθικών αναμετρήσεων που έλαβαν χώρα στην Ολυμπία χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι τοπικοί μύθοι σχετικά με τον ισχυρό βασιλιά της περιοχής, τον ξακουστό Πέλοπα, και τον ποτάμιο θεό Αλφειό, φανερώνουν τους ισχυρούς δεσμούς του ιερού τόσο με την Ανατολή όσο και με τη Δύση.

«Άλλον τόπο δεν γνώρισα ενδοξότερο» λέει ο εθνικός μας ποιητής εξαίροντας την πατριωτική αρετή των Ελεύθερων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου. Σήμερα είναι μια πόλη με παραδοσιακό χρώμα και πνευματική ζωή. Η λιμνοθάλασσα, ένας τόπος σπάνιας φυσικής ομορφιάς, ενδείκνυται για ρομαντικές βαρκάδες και για Bird Watching.

Η πόλη με τις χιλιάδες όμορφες φυσικές εικόνες και τους ακούραστους ποδηλάτες, με τους πέντε πρωθυπουργούς και τους λογοτέχνες. Την πόλη περιβάλλουν η λιμνοθάλασσα των χιλίων χρωμάτων και των αμέτρητων πουλιών. Νωρίς το πρωί οι δροσερές ανταύγειες της ανατολής χρωματίζουν τα ήρεμα νερά τις λίμνης με όλες τις αποχρώσεις του μπλε μωβ καθώς η Βαράσοβα καθρεφτίζεται στα νερά της ενώ το απόγευμα που ο ήλιος δύει, στα αξεπέραστα πορτοκαλοκόκκινα διακρίνεται ”ο ξαπλωμένος ουρανός” του Μαλακάσση, ποιητή επίσης από το Μεσολόγγι. Μοναδική πόλη με το προσωνύμιο Ιερή, το Μεσολόγγι και σίγουρα με την ιστορία που διηγούνται τα χώματά του το αξίζει. Εδώ όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας κυκλοφορούν με ποδήλατο. Η ζωή των κατοίκων του άμεσα συνδεδεμένη με την λιμνοθάλασσα που τους φροντίζει όπως και όλα τα έμβια που ζουν σε αυτή. Από εδώ οι τσιπούρες από εδώ και το αυγοτάραχο, τα χέλια, τα λαβράκια. Η ντοπιολαλιά, έντονη προφορά με το τελευταίο γράμμα των λέξεων να παραλείπετε και το ‘στην’ να γίνετε ζ. Για παράδειγμα το κουνούπι, που υπάρχει άφθονο στο Μεσολόγγι λόγω της λιμνοθάλασσας, γίνετε κνούπ, το ψάρι, ψάρ και ούτω καθεξής. Το Μεσολόγγι είναι γεμάτο εικόνες, κάθε γωνιά του ποτισμένη από την τραγική αλλά και ηρωική ιστορία του. Όσοι γνωρίζουν έστω και τα βασικά της ελληνικής ιστορίας γνωρίζουν για την τραγική ιστορία που εκτυλίχθηκε μέσα από τα τείχη του. Στην Πύλη που στέκει ακόμα και υποδέχεται τους επισκέπτες στην πόλη που τίμησε και πολέμησε για την ελευθερία εκτυλίχθηκαν οι σκηνές της εξόδου του 1826 όπου ύστερα από την πολύμηνη γενναία αντίσταση οι Μεσολογγίτες περίπου 10500 ψυχές, αποφάσισαν μην έχοντας άλλη ελπίδα σωτηρίας, να πραγματοποιήσουν την έξοδο το βράδυ των Βαΐων. Όπως και έγινε, μόνο που το σχέδιο είχε προδοθεί και κατάφεραν να σωθούν πολλοί λίγοι από του ηρωικούς “Ελεύθερους πολιορκημένους”. Η πόλη σήμερα αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς, την χαρακτηρίζει στην πλειοψηφία χαμηλή δόμηση, με πολλά πέτρινα σπίτια να κατοικούνται ακόμη ή να έχουν μετατραπεί σε δημόσια κτήρια, όπως το πολιτιστικό Τρικούπειο, το δημαρχείο, η Διέξοδος, που ήταν το πατρικό του Ραζή Κότσικα, σημαντικός αγωνιστής της ελληνικής Επανάστασης. Από την άλλη υπάρχουν και οι πελάδες, τα ξύλινα σπίτια που ακροβατούν πάνω από το νερό και χρησιμοποιούνται κυρίως από τους ψαράδες που εκμεταλλεύονται την λιμνοθάλασσα. Η λιμνοθάλασσα από την άλλη είναι ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας και φροντίζει τόσο τα πουλιά και τα ψάρια όσο και τους ανθρώπους που ζουν από αυτή. Όχι μόνο με την αφθονία τροφής αλλά και με τις γαλήνιες εικόνες που προσφέρουν τα ήρεμα νερά της. Ήρεμα όπως διασχίζουν οι γαΐτες τα νερά που το περιβάλλουν, το Μεσολόγγι συνεχίζει την πορεία του στο χρόνο. Επισκεφθείτε το Μεσολόγγι για να απολαύσετε τα νοστιμότατα ψάρια, για να φωτογραφήσετε την φύση που ποζάρει αυθόρμητα στον φακό σας, να δοκιμάσετε τις ιαματικές ιδιότητες των νερών της Αγίας Τριάδας, να περιηγηθείτε νοερά στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης, να πάρετε μαζί σας υπέροχα ηλιοβασιλέματα. 

Copyright © wondergreece.gr

Το ανατολικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας καταλαμβάνουν τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας, όπου δάση από βελανιδιές, έλατα, οξιές, καστανιές και πλατάνια, μονοπάτια σε ρεματιές και δασικοί δρόμοι αποτελούν πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες.

 

Στη Ναύπακτο θαυμάστε το βενετσιάνικο κάστρο με την ωραία θέα, ενώ στο Αιτωλικό, τη νησιωτική πολιτεία, απολαύστε ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα.

Στο Αγρίνιο, τη μεγαλύτερη πόλη του νομού και οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του, επισκεφτείτε το Παπαστράτειο Αρχαιολογικό μουσείο. Στις  κωμοπόλεις της Βόνιτσας, του Θέρμου και του Αστακού χαρείτε στιγμές χαλάρωσης σε παραδοσιακή ατμόσφαιρα.Δια μέσου της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου που αποτελεί ένα σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα -η ομορφιά και το μεγαλείο της οποίας είναι συγκλονιστικά- η μετάβαση στο νομό Αχαΐας αποτελεί μια ακόμα εμπειρία.

Στην Πάτρα, την πόλη που σφύζει από νεολαία και που προσφέρει αμέτρητες προτάσεις  για διασκέδαση,  μπορείτε να συνδυάστε την παραμονή σας με επισκέψεις σε ιστορικά αξιοθέατα. Τέλος στο Κατάκολο, το γραφικό επίνειο του Πύργου που το προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια όλες τις εποχές του χρόνου, οι μέρες των διακοπών περνούν ήρεμα και ευχάριστα.

  • Προικισμένη από τη φύση η Δυτική Ελλάδα προσφέρει αναρίθμητες ευκαιρίες για δραστηριότητες. Νιώστε τους σφυγμούς σας να ανεβαίνουν πραγματοποιώντας καταβάσεις των ποταμών με rafting και κανό & καγιάκ. Ο Αχελώος και ο Εύηνος στην Αιτωλοακαρνανία, ο Λάδωνας στην Αχαΐα και ο Αλφειός στην Ηλεία  είναι ιδανικοί προορισμοί για τους λάτρεις του σπορ.Αν σας έλκει η ομορφιά του βουνού, τότε είστε στο κατάλληλο μέρος. Τα Ναυπάκτια όρη με την πλούσια χλωρίδα, το όρος Αράκυνθος με το φαράγγι της Κλεισούρας στην Αιτωλοακαρνανία, το φαράγγι του Βουραϊκού στην Αχαΐα και της Νέδας στην Ηλεία, προσφέρονται για εξερεύνηση και πεζοπορία σε παραμυθένια τοπία.Για όσους αγαπούν το σκι το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού στα Καλάβρυτα είναι καλά οργανωμένο και οι χιονοδρομίες στις πλαγιές του ξυπνούν τις αισθήσεις σε αυτήν τη ευγενή πάλη του ανθρώπου με τη φύση.Τέλος αξιόλογες είναι οι υπαίθριες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα γύρω από τη λίμνη της Τριχωνίδας, η οποία ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 λόγω των πλούσιων οικοσυστημάτων που φιλοξενεί.

Η Δυτική Ελλάδα έχει το προνόμιο να προσφέρει ένα πλήρες πρόγραμμα διακοπών, καθώς εκτός από την πλούσια σε βλάστηση και αξιοθέατα ενδοχώρα, διαθέτει μια μεγάλη ακτογραμμή με κόλπους και ακτές. Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα από μια τεράστια γκάμα από ακτές με άμμο ή βότσαλο, παραλίες οργανωμένες ή απόμερες, πολλές βραβευμένες με γαλάζια σημαία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στη Δυτική Ελλάδα, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα τοπικά προϊόντα, τα φημισμένα για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους. Τα τυροκομικά της Αμφιλοχίας, το αυγοτάραχο του Μεσολογγίου, η φέτα Καλαβρύτων, η σταφίδα Αιγιαλείας και Ηλείας, το παρθένο ελαιόλαδο Ολυμπίας και το κρασί Αχαΐας και Ηλείας κερδίζουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Αξιοθέατα μοναδικά σε όλον τον κόσμο

  • Χίος: Ανακαλύψτε τα 20 μαστιχοχώρια στον νότο του νησιού, όπου καλλιεργούνται τα σπάνια μαστιχόδεντρα, τον αυστηρό, πέτρινο οικισμό του Ανάβατου δίπλα στον γκρεμό, αλλά και την κιτρινοκόκκινη θυμιανούσικη πέτρα στις επιβλητικές χιώτικες επαύλεις του 19ου και 20ου αιώνα στον Κάμπο Χίου.
  • Λέσβος: Θα βρείτε τους πύργους του 18ου αιώνα στην εξοχή έξω από τη Μυτιλήνη, στις περιοχές Χρυσομαλλούσα και Θέρμη, αλλά και το απολιθωμένο δάσος που υπάρχει στο νησί, που όμοιό του υπάρχει μόνο στην Αριζόνα.
  • Ικαρία: Ένα χωριό που ξυπνάει τη νύχτα, ο Χριστός Ραχών, όπου από την εποχή των πειρατών, τα μαγαζιά ανοίγουν αργά και το χωριό ζωντανεύει μετά τις 9:00 το βράδυ.
  • Σαμοθράκη: Εξερευνήστε το παρθένο αυτό νησί με τις μικρές λίμνες, με καταρράκτες μέσα στην καταπράσινη φύση, τις βάθρες που σας προσκαλούν για μία αξέχαστη βουτιά.
  • Σάμος: Περιπλανηθείτε στον παραδοσιακό οικισμό Βαθύ, που είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου. Στενά δρομάκια, αμέτρητα διώροφα σπίτια με κεραμιδένιες στέγες, όλα διαφορετικά, όλα όμορφα.
  • Λήμνος: Το κάστρο της Μύρινας, από τα πιο καλοδιατηρημένα του Αιγαίου. Χτισμένο στη βραχώδη και απόκρημνη χερσόνησο στη Μύρινα. Χτίστηκε αρχικά από τον αυτοκράτορα Aνδρόνικο A΄ τον Kομνηνό (1118-1185) πάνω σε τμήματα παλαιότερου τείχους, πιθανόν
  • Θάσος: Ανακαλύψτε τα χωριά της Θάσου. Στην παραλία ή στην ενδοχώρα, θα συναντήσετε μικρά χωριά-κοσμήματα: Άγιος Γεώργιος, Αλυκή, Θεολόγος, Καλλιράχη, Κάστρο, Καζαβίτι, Κοίνυρα, Λιμενάρια, Μαριές, Παναγία.

Κάνετε κλίκ και αναζητήστε διαμονή και πτήσεις

Πληροφορίες απο το DiscoverGreece