ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη, Ταξίδι στα σύνορα δύο ηπείρων

Το μεγαλύτερο λιμάνι της Θράκης σάς καλωσορίζει στην πόλη, όπου η Ευρώπη συναντά την Ασία και εσείς ένα μαγευτικό προορισμό.

Από Ασία προς Ευρώπη. Έβρος. Πρώτος σταθμός: Αλεξανδρούπολη. Το μεγαλύτερο λιμάνι της Θράκης σάς υποδέχεται με τον φάρο του, στην πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που συναντάτε με την άφιξή σας στην Ελλάδα. Μεταξύ Ασίας, Μεσογείου και Βαλκανίων ένα κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου. Εδώ σταματούν όλοι, εδώ θα σταματήσετε και εσείς. Τίποτα πια δεν θυμίζει το γραφικό ψαροχώρι του 19ου αιώνα. Τώρα οι δρόμοι είναι φαρδείς, η ρυμοτομία άψογη, η παραλία γεμάτη ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ και πολυτελή ξενοδοχεία – ένας προορισμός διακοπών που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε πιθανή ανάγκη σας. Λίγο έξω από την πόλη, κάποιοι άλλοι «ταξιδιώτες» της ορνιθοπανίδας απολαμβάνουν το μοναδικό οικοσύστημα του ποταμού Έβρου.

Αξίζει να δείτε στην Αλεξανδρούπολη

Το σήμα κατατεθέν της Αλεξανδρούπολης: ο φάρος

27 μέτρα ύψος, 6 όροφοι με πέτρινα σκαλοπάτια, φως ακτίνας 23 μιλίων… Δύσκολο να μην προσέξει κανείς τον επιβλητικό φάρο που στέκει στο λιμάνι από το 1880, ένα από τα αξιοθέατα που δεσπόζουν στην πόλη. Ακούραστος, ρίχνει το φως του σε θάλασσα και στεριά, κρατώντας ακόμη στους ναυτικούς χάρτες ζωντανό το παλιό όνομα της Αλεξανδρούπολης: Δεδέ-Αγάτς.

Το Δέλτα του Έβρου: Ταξίδι-σταθμός για τους ιπτάμενους «επισκέπτες»

Ένας πίνακας ζωγραφικής, φτιαγμένος από τη φύση με χρώματα Ελλάδας. Στο Δέλτα του Έβρου, θα ζήσετε μία από τις δυνατότερες φυσιολατρικές εμπειρίες. Γλυκό και αλμυρό νερό ανακατεύονται στην παλέτα της πλάσης, για να δημιουργήσουν έναν βιότοπο μοναδικής αξίας ως καταφύγιο για μεγάλους πληθυσμούς υδρόβιων πουλιών, αλλά και ζωτικό χώρο συγκέντρωσης και ανάπαυσης. 300 από τα 400 είδη πουλιών της Ελλάδας περνούν από εδώ, ενώ στον ποταμό Έβρο έχουν βρεθεί 46 είδη ψαριών, 7 είδη αμφίβιων, 21 είδη ερπετών και περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών.

Το δάσος της Δαδιάς: Ανακαλύψτε την άγρια φύση της Ελλάδας

Τι και αν είναι 60 χιλιόμετρα έξω από την Αλεξανδρούπολη; Το δάσος της Δαδιάς θα σας ανταμείψει με χίλιες εικόνες κατά το ταξίδι σας στην Αλεξανδρούπολη. Εδώ μπορεί να δείτε μαυρογύπες και όρνια, χρυσαετούς, βασιλαετούς και αετογερακίνες να ανοίγουν τα πλούσια φτερά τους από πάνω σας. Αυτό είναι το δάσος της Δαδιάς: ένα οικολογικό καταφύγιο που φιλοξενεί στην προστατευόμενη περιοχή των 72.000 στρεμμάτων του πολλά και σπάνια αρπακτικά και ερπετά.

Η ακριτική Παναγία Κοσμοσώτειρα

Δίπλα στη γέφυρα που χαράζει τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, η αρχιτεκτονική συναντά την πίστη στο μοναδικό ναό της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας. Το σημαντικό εκκλησιαστικό μνημείο βρίσκεται στις Φέρες (αρχαία Βήρα), μαζί με τα λιγοστά ερείπια της ομώνυμης μονής. Χτίστηκε στα μέσα του 12ου αιώνα και αποτελεί λαμπρό δείγμα βυζαντινής ναοδομίας – και φυσικά σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Αλεξανδρούπολης

Τα ιαματικά λουτρά του Έβρου

Αν έχετε όρεξη για ιαματικά λουτρά, κάνετε μια στάση στην Τραϊανούπολη. Σε αυτήν την αιώνια πηγή ευεξίας η ιστορία μιλάει από μόνη της: το θολωτό πλινθόκτιστο οικοδόμημα της Χάνας δείχνει πως ήταν ένας ξενώνας για τους οδοιπόρους του 14ου αιώνα. Προσέξτε τις σωληνώσεις στους τοίχους: κάποιοι είχαν ανακαλύψει το καλοριφέρ από τότε!

Ταξίδι στη σπηλιά του Κύκλωπα

Στο σημερινό λιμανάκι της Μάκρης μπορείτε να δείτε ακόμα μία σπηλιά Κύκλωπα από τις πολλές που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Ένα αρχαίο σύστημα κλιματισμού

Στον Έβρο, στην αρχαία παραθαλάσσια πόλη της Μεσημβρίας Ζώνης (7ος αι. π.Χ.) οι κάτοικοι, έθαβαν κανάτια κάτω από τη σάλα του σπιτιού, που λειτουργούσαν σαν σύστημα κλιματισμού.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΤΙ; ΠΟΥ; ΠΩΣ

Παραλίες 

Οι παραλίες του Έβρου είναι όλες στο Θρακικό Πέλαγος και βρίσκονται στα νότια του νομού, την περιοχή δηλαδή που βρέχεται από θάλασσα. Διακρίνονται με βάση τα χαρακτηριστικά τους, αλλά και τη γεωγραφία τους: οι περισσότερες βρίσκονται δυτικά της Αλεξανδρούπολης, στην παραθαλάσσια διαδρομή ως τη Μεσημβρία, στο νοτιοδυτικό σύνορο του Έβρου. Οι παραλίες της Αλεξανδρούπολης  βρίσκονται όλες πολύ κοντά στον αστικό ιστό της πόλης. Από εκεί και πέρα βρίσκονται οι παραλίες της Μάκρης και των Δικέλλων , με πολλούς μικρότερους κολπίσκους ανάμεσα.

Οι παραλίες του Έβρου είναι μεγάλες σε μήκος, αμμώδεις οι περισσότερες, οργανωμένες και συγκεντρώνουν το πλήθος των παραθεριστών που αναζητούν τη θάλασσα.

Πέρασμα από το φάρο

Κάθε πόλη έχει το σήμα κατατεθέν της. Η Αλεξανδρούπολη έχει τον επιβλητικό φάρο στο λιμάνι, ο οποίος, μάλιστα, αναγνωρίστηκε ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς το 2013. Το ύψος του είναι 27 μέτρα από τη μέση στάθμη της θάλασσας και 18 μέτρα από το έδαφος, ενώ αποτελείται από 6 ορόφους και για να φτάσει κανείς στην κορυφή του πρέπει να ανέβει 98 σκαλοπάτια και έξι μεγάλα πλατύσκαλα. Στην κορυφή του βρίσκεται ο θάλαμος του φανού και έχει τρεις λευκές αναλαμπές κάθε 15 δευτερόλεπτα, απλώνοντας τη φωτεινή του δέσμη σε απόσταση περίπου 44 χιλιομέτρων. Ο φάρος δεσπόζει στο λιμάνι από την 1η Ιουνίου 1880 και σίγουρα θα κερδίσει την προσοχή σας, ειδικά αν πιείτε τον καφέ σας στον παραλιακό δρόμο.

Επίσκεψη στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Στη βόλτα σας στα μονοπάτια του κέντρου της πόλης θα βρείτε και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, το οποίο αξίζει το χρόνο σας. Στεγάζεται σε ένα πέτρινο νεοκλασικό στην οδό 14ης Μαΐου 63 και θα σας συστήσει το λαϊκό πολιτισμό του νομού μέσα από ενδυμασίες και κεφαλοδέματα, χάλκινα και πήλινα αντικείμενα, εργόχειρα, γεωργικά εργαλεία και άλλα εκθέματα που χρονολογούνται από τα τέλη του 17ου αιώνα ως τις αρχές του 20ου. Εκτός των εκθεμάτων, το Μουσείο διοργανώνει συχνές εκδηλώσεις τις οποίες μπορεί να βάλετε στο πρόγραμμά σας, αρκεί να ενημερωθείτε γι’ αυτές από το site του. http://www.emthrace.org/

Βόλτα στην παραλία

Είτε χειμώνας, είτε καλοκαίρι, η θάλασσα πάντα γοητεύει και στην Αλεξανδρούπολη την έχετε μέσα στα πόδια σας. Μην χάσετε την ευκαιρία να περπατήσετε κατά μήκος της παραλίας και να φτάσετε ως το γραφικό λιμανάκι, προσθέτοντας ρομαντικές φωτογραφίες στο αρχείο σας. Εκεί, άλλωστε, είναι και η ψυχή της πόλης.

Περίπατος στην Πλατεία της Μητρόπολης

Ο περίτεχνος μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου, τον οποίο έχτισαν οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης που ήταν ναυτικοί, το παλιό Γυμνάσιο (η Λεονταρίδειος Σχολή) που ως το 1972 λειτουργούσε ως Γυμνάσιο, ενώ σήμερα στεγάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως στο νεοκλασικό του, και το δημοτικό, όπου δίδαξαν μεγάλοι διδάσκαλοι του τόπου, όπως ο Αθανάσιος Σπανός, ο Άγγελος και ο Θεόδωρος Χαραλαμπίδης, είναι τα 3 κύρια αξιοθέατα που θα σας εντυπωσιάσουν στην περιοχή.

Διασκέδαση για όλα τα γούστα

Φοιτητές και φαντάροι ίσως αποτελούν τις λέξεις-κλειδιά που αποκαλύπτουν ότι η Αλεξανδρούπολη δεν μπορεί να υστερεί σε νυχτερινή ζωή. Από μικρά café μέχρι bar και μεγάλα club, η Αλεξανδρούπολη τα έχει όλα και υπόσχεται να σας κρατήσει ξύπνιους μέχρι το πρωί. Το χειμώνα ο παλμός της πόλης χτυπά κυρίως προς την κεντρική λεωφόρο Δημοκρατίας και τους πεζοδρόμους που θα βρείτε να τη συναντούν κάθετα, ενώ το καλοκαίρι τα σκήπτρα παίρνει η παραλιακή Μεγάλου Αλεξάνδρου, της οποίας την αποκλειστικότητα παίρνουν οι πεζοί τις βραδινές ώρες.

Λίγο πιο έξω…
  • Μην παραλείψετε να περάσετε από την Τραϊανούπολη, κοντά στον ποταμό Έβρο, περίπου 12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης και τις θερμές ιαματικές πηγές της που αποτελούν βασικό πόλος έλξης πληθυσμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
  • Επισκεφτείτε οπωσδήποτε το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης, με 200 χιλιάδες στρέμματα, 95 χιλιάδες εξ αυτών ενταγμένα στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ. Το μέρος προτείνεται, επίσης, ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Δίκτυο Natura 2000 και διαθέτει 7 βασικές ενότητες βιοτόπων. Το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα του Έβρου βρίσκεται στην Τραϊανούπολη. www.evros-delta.gr/
  • Περίπου 65 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη σας περιμένει το δάσος της Δαδιάς κοντά στο Σουφλί, το οποίο από το 1980 είναι προστατευόμενη περιοχή. Ο λόγος είναι ότι αποτελεί καταφύγιο για διάφορα είδη πουλιών και ζώων, σπάνιων αρπακτικών και ερπετών, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει πλούσια και σπάνια χλωρίδα.

Φάρος

Πηγή: paratiritis-news.gr

Ο Φάρος αποτελεί ένα από τα κατεξοχήν αξιοθέατα της Αλεξανδρούπολης, κατασκευάστηκε το 1850 από τη γαλλική εταιρία φάρων της Μεσογείου, κατόπιν σύμβασης με την τότε τουρκική κυβέρνηση. Μάλιστα, είναι ο μεγαλύτερος σε όλη την Ευρώπη! Παράλληλα, αποτελεί σημείο συνάντησης για ντόπιους και τουρίστες.

Αν θεωρείς ότι έχεις καλή φυσική κατάσταση, τότε δοκίμασε να φτάσεις στην κορυφή του. Α! Να μην ξεχάσω να σου πω ότι θα πρέπει να ανέβεις… 98 σκαλοπάτια! Επίσης, να σου θυμίσω ότι δεν έχει ασανσέρ, οπότε κάπως πρέπει να κατέβεις μετά…

Δάσος της Δαδιάς

Πηγή: evrosonline.gr

Η προσέγγιση του μέρους γίνεται από την Αλεξανδρούπολη προς το χωριό Δαδιά, όπου λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης, ξενώνας και αναψυκτήριο.

Η περιήγηση στο πανέμορφο δάσος της Δαδιάς, με την πλούσια χλωρίδα και τα πιο σπάνια αρπακτικά και ερπετά που βρίσκουν εκεί, καταφύγιο, θα σας συναρπάσουν. Για τους λάτρεις της οικολογίας, η επιλογή είναι MUST.

Βέβαια, η ιδανική εποχή για επίσκεψη στο Πάρκο (αν θες να τα δεις όλα), είναι οι μήνες Απρίλιος-Ιούνιος. Διότι, εκτός από την πανίδα, αγαπητέ επισκέπτη, μπορείς να δεις και μια πλούσια γκάμα ανθισμένων φυτών.

Site: dadia-np.gr

Δέλτα του Έβρου

Πηγή: evros-delta.gr

Το Δέλτα του Έβρου είναι ένας σημαντικός υγρότοπος σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι εδώ και πολλά χρόνια προστατευόμενη περιοχή, καθώς έχει πολύ μεγάλη αξία για την άγρια ζωή αλλά και τον άνθρωπο.

Στο Δέλτα του Έβρου βρίσκουν καταφύγιο και τροφή χιλιάδες πουλιά, όλες τις εποχές του χρόνου. Επιπλέον, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πόρο για την τοπική κοινωνία, η οποία εκμεταλλεύεται τις σπάνιες εικόνες που προσφέρει το μέρος… ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της Αλεξανδρούπολης.

Στις υδάτινες εκτάσεις ζουν 46 είδη ψαριών. Ενώ, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 320 είδη πουλιών και έχουν παρατηρηθεί πάνω από 300 είδη φυτών. Μήπως ήρθε η ώρα να δεις από κοντά αληθινό φλαμίνγκο;

Τηλέφωνο: 2551 061000

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Πηγή: e-evros.gr

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης ιδρύθηκε για να διατηρήσει την ιστορική μνήμη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Θράκης. Στεγάζεται σε ένα μισθωμένο πέτρινο νεοκλασικό κτήριο του 1899.

Παρότι μικρό στο… μάτι, είναι αρκετά περιεκτικό σε πολιτιστική αξία. Αποτελούσε την εξοχική κατοικία του Μιλτιάδη Αλτιναλμάζη (Σημαντικό επιφανής πρόσωπο, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας).

Λειτουργεί ακατάπαυστα από τον Οκτώβριο του 2002, όταν και άνοιξε τις πόρτες του. Χρονομηχανή δεν διαθέτει, ωστόσο ένα ταξίδι στο χρόνο με οδηγό το μέρος και συνοδηγό την φαντασία, σίγουρα μπορεί να σου προσφέρει…

Διεύθυνση: Λεωφόρος 14ης Μαίου 63

Site: emthrace.org

Τηλέφωνο: 2551 036663

Παραλία Αγίας Παρασκευής

Πηγή: e-evros.gr

Σαν την Χαλκιδική… έχει! Η παραλία Αγίας Παρασκευής βρίσκεται σε απόσταση περίπου 14 χιλιομέτρων δυτικά της Αλεξανδρούπολης. Είναι ιδιαίτερα κοσμική, μιας και συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Η θάλασσα είναι καθαρή, με καταγάλανο κρυστάλλινο χρώμα και φυσικά άμμο μέσα-έξω, αποτελώντας αναμφίβολα ένα από τα πιο όμορφα φυσικά αξιοθέατα της Αλεξανδρούπολης.

Στην παραλία Αγίας Παρασκευής ο επισκέπτης βρίσκει ό,τι μπορεί να χρειαστεί καθώς είναι οργανωμένη, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ εκεί υπάρχουν και καφέ – μπαρ που προσφέρουν στους λουόμενους καφέ, δροσιστικά ροφήματα και ποτά, μέχρι και φαγητό. Τίγκα στα beach bar σου λέω!

Το όνομά της, το πήρε από το ομώνυμο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή, το οποίο βρίσκεται εκεί. Ενώ, διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου, την ημέρα της εορτής της. Εννοείται βραβευμένη με γαλάζια σημαία. Ποια Χαλκιδική μωρέ… Τί άλλο θες;

Ο Έβρος είναι από τις περιοχές της Ελλάδας που η πρόσβαση στους προορισμούς του και οι μετακινήσεις  εντός των ορίων του μπορούν να γίνουν με όλους τους τρόπους.

Η πρόσβαση στον Έβρο μπορεί να γίνει με:

•Αεροπλάνο

•Αυτοκίνητο

•ΚΤΕΛ

•Τρένο

•Ακτοπλοϊκή σύνδεση

•Εσωτερική συγκοινωνία

•Σύνδεση με γειτονικές χώρες

•Με το δικό σας σκάφος

Αεροπλάνο

Ο πιο σύντομος και εύκολος τρόπος για την πρόσβαση στην Αλεξανδρούπολη  είναι με αεροπλάνο. Η σύνδεση με το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι καθημερινή, με τουλάχιστον τρεις πτήσεις που αναχωρούν και προσγειώνονται στο Διεθνή Αερολιμένα  Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» . Η διάρκεια της πτήσης με αεροπλάνο είναι μόλις 45 λεπτά, το αεροδρόμιο απέχει από το λιμάνι 6 χιλιόμετρα, ενώ τα διακριτικά αρχικά του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης είναι AXD.

Κάνετε κλίκ και αναζητήστε διαμονή και πτήσεις

CopyRight 2020 / e-Holidays / AerialSky / eidisis24